Farligt med Socialism?

Efter att läraren och läroböckerna i Microeconomy gång på gång sågar USA för att dom är för hårda på skatter och tulltaxa ville jag kika upp lite om socialism. Det finns faktiskt en del i ett kapitel enbart tillägnat "Sweden", som jag inte läst än, men kontentan av allt som står handlar om att skatter förstör företags möjligheter att växa och nå ett "rättvist" equalibrium. Socialismen fungerar inte och det är djävulens påfund ungefär. Starka ord tyckte jag så jag började som sagt att söka på detta och se hur många socialistiska länder det fanns i världen. Jag vet att jag läste någonstans att praktiskt taget alla länder i hela världen har blivit mer "liberala" de senaste decennierna så jag visste inte riktigt vilka man fortfarande kan kalla socialistiska så jag sökte på "socialist countries in the world" och fick upp en lista på följande länder:

Cuba, North Korea, China, Vietnam, Belarus, Venezuela, Syria, Sweden, Laos, Zambia och Turkmenistan.

Jag har inget emot att Sverige är socialistiskt, det verkar ju fungera relativt bra i dom flesta avseenden (även om jag tycker att immigrationspolitiken är helt jäkla tokig och vissa skattelättnader kunnat göras). Men jag gillar dock inte riktigt sällskapet Sverige finner sig i och att jämföras med länder som några av de övriga. För övrigt undrar jag var man kan hitta Ryssland, för visst är det ett land som också förlitar och tror mycket på sin stat!?

Sidan med korta förklaringar till varje land återfinns på http://www.associatedcontent.com/article/56207/list_of_socialist_countries_with_individual.html?cat=37

 - - - - -

Verkar vara helt tokigt hur populär Obama är ute i världen och hur sjukt höga förväntningar han har på sig. Så SJUKT karasmatisk som han är lär han säkert kunna flirta med dom flesta länderna och jag tror inte han kommer behöva bygga upp mycket av USA:s rykte. Vet inte riktigt varför men just för att han är en sån exceptionell talare och retoriker och är svart tror jag fruktansvärt mycket redan är vunnit. Bara att man valt en svart president tror jag gynnat USA i anseendet av att man visat hur majoriteten vänt Bush ryggen och faktiskt själva vill se en förändring, något som för några år sedan bara var en dröm.

Jag minns en kul scen från Dave Chappelle när han pratar om att han aldrig skulle vilja bli den första presidenten för att risken skulle vara så stor att bli skjuten, eller jo han skulle ju haft en mexikanare som vice president så ingen skulle röra honom. Jag har suttit och funderat på hur stort det egentligen är att en svart man blivit vald nu, i ett större historiskt perspektiv. Jag vet inte riktigt, men kanske är det den största historiska händelsen i Amerikansk historia sedan andra världskriget om inte större.

 - - - - -

En annan sak jag inte förstår riktigt är hur delstaterna röstar och allt prat om blåa och röda stater. Här i Kalifornien röstar man inom staten på Republicanerna medan man i presidentvalet röstar på demokraterna, trodde ändå det fanns någorlunda raka linjer på hur man röstade. Kul värre när jag fick lära upp den 22 åriga sonen om att Hans guvernör (Arnold som jag brukar kalla honom) faktiskt inte var Democrat utan Republican, och dessa får rösta över huvudtaget... Helt plötsligt har jag fått en förståelse om varför "the electoral votes" faktiskt finns. För vet man inte ens vilket parti en sån ikon som ändå Arnold är står för så undrar jag alltså.

 - - - - -

ca 112 miljoner röster lades nu i valet och ungefär 5.5 miljoner fler föll på Obama som vann 52% mot McCains 47% (ja det behöver inte bli hundra procent eftersom man kan rösta på självständiga kandidater).

 - - - - -

Jag tyckte det var riktigt stort att se dom båda hålla sina absolut sista tal i sina respektive valprocesser. Det enda jag störde mig på och ganska mycket också för den delen var deras supportrar/anhängare, hur dom inte respekterade motståndarna trots utgången. McCains anhängare buade under talet när McCain talade om Obama och att folket har talat sitt tydliga språk, dålig stil tycker jag. Obamas anhängare gjorde istället ingenting när Obama försökte få igång dom när han i sin tur hyllade McCain för vad han gjort, för visst är McCain den största patrioten av alla som en tid tillbaka påbörjade hela denna process, men fruktansvärd brist på respekt tycker jag att anhängare från båda partier hade.

McCains sista tal och Obamas första tal som President över the United States of America: http://www.msnbc.msn.com/id/3032553

 - - - - -

Så nu är valet slut, inget mer Country First  eller prat om Change, inget mer Republicans eller Democrats för ett bra tag, inget mer Change we can trust (McCains supportrars budskap) eller Straight tough talk, nu är det slut, finito så jag det finns två saker jag vill avsluta med nu när McCain är den som kommer försvinna från rampluset som som han ofta tog upp och som fastnade. "The government should stand on your side, not in your way" och slutligen "I'm not afraid of the threats, I'm prepared for them". Så med dom orden avslutas nu valet och Barack får ta nästa steg och världen lär med spänning följa vad han har att säga, göra och verka.

 - - - - -

Take care and may God bless you all

Kommentarer
Postat av: "osama"

Om du tittar till historiebeskrivningen så ansågs sverige vara ett "rött" land för de hade en socialdemokratisk regering, medan de flesta andra västländer i europa hade en "blå" liberal eller konservativ regering. Men för detta ska man inte skatta sverige som ett rött land i samma hänseende som de länder du listat. Många av de länderna du beskriver är antingen diktaturer eller präglade, eller har präglats av kommunism, vilket aldrig varit fallit i sverige. Däremot har sverige ett av de högsta skattesystemen i sverige, men de tycker jag på det hela är bra.

2008-11-05 @ 13:33:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0